• admin
  • 2017-06-05
  • 6699
  • 0
A maté tea káros hatásai

Nagy sláger mostanában a számos pozitív hastással bíró mate tea, de vajon van káros hatása is? Mennyit fogyaszthatunk belőle mellékhatások nélkül?

A varázsitalként emlegetett maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését. De vajon hol vannak a korlátai és mik a káros hatásai?

  • A maté tea kölcsönhatásba léphet különböző gyógyszerekkel, felerősítheti hatásukat vagy nem kívánt mellékhatást okozhat, ezért rendszeres gyógyszert szedőknek nem ajánlják.

  • Az ajánlott napi adag 3 csésze, túladagolása álmatlanságotizomremegésthasmenést okozhat.

  • Ellenjavallt a túlzott és krónikus fogyasztása, mert növelheti az orális- és nyelőcsőrák kockázatát.

  • Mivel a maté koffeint tartalmaz, ezért nem ajánlott a fogyasztása azoknak, akik érzékenyek vagy allergiásak a koffeinre – túlzott fogyasztása ellenjavallt a magas vérnyomásban szenvedőknek, valamint a cukor-fekély- és szívbetegeknek.

A yerba maté komplex módon biztosít a szervezet számára szükséges tápanyagokat, ezáltal hasznos része lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Jótékony hatásai és magas tápanyagtartalma ellenére szükséges a mértékletesség betartása, és ajánlott kikérni az orvos véleményét a krónikus betegségben szenvedők, valamint rendszeres gyógyszerszedők esetében.

Javaslatok a maté tea fogyasztásával kapcsolatban

A legtöbb kutatás szerint a maté tea fogyasztásának mennyisége 500 és 1,500 mg naponta a legoptimálisabb.

A folyékony formái (mint a tea) sokkal könnyebben felszívódnak de nem biztos, hogy biztosítják a szükséges mennyiséget az optimális fejlődéshez.

A mate teát kiegészítőként fogyasztva a nap folyamán étkezések vagy edzés előtt tanácsos magunkhoz venni. Az optimális termogenetikus hatások érdekében reggel az első dolgunk legyen felkelés után egy adagot elfogyasztani belőle.

A tea napi 2-3 alkalommal fogyasztandó étkezések között.

A mate tea a termogenezist és az energiaszint növelését célzó speciális gyógynövénykeverékek alap alkotóelemeként használatos. A keringés javítására és ennélfogva a többi gyógynövény felszívódásának javítására is használják.

Egy kutatás során kimutatták, hogy a guaranával együtt szinergista módon gyorsítják a kalóriák elégetését.

Terhesség és szoptatás ideje alatt nem javallott.


A maté tea káros hatásai

A tea mellékhatások nélkül fogyasztható, azonban túlzott mértékű fogyasztása nem ajánlott.

A maté tea káros hatásai között megemlítendő az álmatlanság, amelyet túlzott fogyasztása esetén a benne lévő koffein okozhat.

A mate teának nincs ismert mérgező hatása.


Tags:

Leave A Comment