• admin
  • 2018-01-01
  • 602
  • 0

Mi a különbség a tea és a kávé koffein tartalma között és melyik mennyit tartalmaz? Most megtudjuk!

 Ha a fogyasztásra kész feketekávét az ugyanilyen teával összehasonlítjuk, megállapíthatjuk, hogy míg a kávéból rendszerint 6%-os kivonatot készítenek, addig a teából csak 1 1/4 %-ot, ami által a kávé és a tea koffeintartalmában mutatkozó különbség kiegyenlítődik.1 A kávéé átlag 1, míg a tea koffeintartalma mintegy 6 % körül alakul.

Egy csésze kávé ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze tea, azonban e két élvezeti szer az emberi szervezetre nem egyforma hatású. A kávé a szervezetet jobban izgatja, mint a tea. Mindkét élvezeti szer a koffeint nem ugyanazon alakban tartalmazza, mert míg a hideg víz a kávéból ugyanannyi koffeint lúgoz ki, mint a forró, a teából a hideg víz a koffeinnak csak nagyon csekély részét oldja ki. Ennek okát mindenesetre abban kereshetjük, hogy a teában a koffein csersavhoz kötve, csersavas koffein alakjában található. s ez a vegyület hideg vízben igen nehezen oldható.
Ezzel magyarázható mindenekelőtt e kétféle ital serkentő hatásában mutatkozó különbség. A különböző kávéminőségek kémiailag egymástól nem különböztethetők meg. Henry L. Smith 1 lágy és kemény víz felhasználásával kilúgozási kisérleteket végzett indiai, kínai és ceyloni teákkal. A forrázatok a szokásos módon készültek. Lágy vízül lepároltat használt, a kemény víz pedig nátriumbikarbonát, calciumibikarbonát, gipsz hozzáadásával készült. Bepárolta a forrázatokat és elmérte a kivonatot.
A kisérletek eredményeiből kitünt, hogy a nátriumbikarbonát hozzáadása jelentékeny mértékben fokozta az oldhatóságot. A kivonatok elemzéséből kitünt, hogy a kínai tea csersavai jóval nehezebben oldhatók, mint a Ceylon-teáéi-
Dr. Windisch Rikárd.

A kávéban a koffein a csersavhoz hasonló vegyülethez van kötve, a mely sok tekintetben különbözik a teában levő vegyülettől. A tea csersavas koffeinját gyenge savak kicsapják. A gyomornedv tehát e csersavas koffeint is megalvasztja, a miért is a koffein csak akkor szívódhatik föl, a midőn a bél lúgos kémhatású nedvével kerül érintkezésbe. A kávé koffeinvegyülete ellenben úgy savanyú, mint lúgos folyadékokban oldható, minden valószínűség szerint tehát már a gyomorban szívódik fel.


(forrás: huszadikszazad.hu)

Tags: tea , koffein

Leave A Comment